Ameland en plasketting

Afgelopen weekend was ik op Ameland. Een weekend er tussenuit. Met vrouw en vrienden. Door de corona-crisis ben ik al maanden niet meer het huis uit geweest en ik verheugde mij daardoor enorm op deze dagen. En we troffen het: drie dagen zon. Costa del Ameland. De horeca was nog dicht, dus het was volop genieten van de rust. En Ameland is een prachtig eiland om er van de rust te genieten! Wandelend over het strand, fietsen door de duinen en een wijntje drinken op het terras van ons huisje: helemaal weg in eigen land.

Het contrast is groot als ik dinsdagochtend thuis weer achter mijn computer duik. De hele dag is volgeboekt met afspraken. Van half 9 tot half 6 non stop in 15 vergaderingen een weg banen naar het einde van de werkdag. En alhoewel werken in de tuin mij doorgaans minder plezier geeft, was ik blij toen ik ’s-avonds nog even de heg stond te snoeien.

Ik besef mij hoe groot het contrast soms is. Maar daardoor kan ik ook extra genieten van de rustmomenten die er zijn. Rustmomenten die er de laatste tijd zo weinig zijn. Zoals een paar dagen op Ameland.

Deze week mag ik weer een dag naar kantoor in Utrecht. Ook daar ben ik al maanden niet meer geweest. Misschien ook wel daarom dat ik mij erop verheug. In tijden dat thuiswerken de regel is, betrap ik mezelf op de gedachte dat een dagje naar kantoor iets is om naar uit te kijken. Als een weekend naar Ameland. Maar dan met laptop en plasketting.

Ik heb het goed geschreven: plasketting. Ik moet ook nog even wennen aan het woord. Schijnbaar hebben ze die ook op de kleuterschool, maar dat hoofdstuk is niet meer terug te vinden in mijn geheugen. Ik zoek het op in de Van Dale, maar ook daar is het niet te vinden. Als het er wel in komt: halsband die je aan de deur van de wc hangt om anderen te laten weten dat je binnen bent. En je niet gestoord mag worden. Door corona. Ik zal nog een instructie schrijven voor medewerkers die een grotere behoefte hebben: zij mogen de plasketting ook na het handen wassen nog een half uurtje laten hangen. Gewoon, voor de gezondheid van de collega’s.

de duinen van Ameland