Mondkapjesplicht

Sinds gisteren geldt de mondkapjesplicht: in openbare ruimten mag je je gezicht bedekken. Ik denk dat vele moslim-vrouwen dit kunnen aanmoedigen. Ik moet zelf nog even wennen. En ik niet alleen merk ik…

Zodra het 1 december is geweest, begint niet alleen de meteorologische winter, maar ook de winter in mijn hoofd. Ik tref alle voorbereidingen om de komende maanden comfortabel door te komen. Zo komt de winterjas weer uit de kast (elk jaar weer…) en worden ook de banden onder mijn auto vervangen door een winterse variant.

In tijden dat ik nog sporadisch op pad ben, voelt het vandaag een beetje als een uitje: naar het bandencentrum. Mijn autobanden zijn gespannen. Ik gun ze nog een paar laatste kilometers en parkeer vervolgens mijn auto voor de deur van het servicebedrijf. Vrolijk stap ik naar binnen. Bij de balie aangekomen staat een doos mondkapjes mij aan te staren… Oeps, oh ja… vergeten. Ik zei al: ik moet wennen. Ik pak een mondkapje uit de doos (gratis!) en span de touwtjes achter mijn oren. Goedemorgen!

Enkele minuten later sta ik voor de koffieautomaat en vind mijn auto een comfortabel plekje op de brug. Ik pak een krant en zoek een plekje op riante afstand van de andere wachtenden. Vanachter mijn mondkapje kijk ik om me heen. Iedereen draagt netjes een lapje voor zijn gezicht. Keurig!

Niet veel later komt de bedrijfsleider vragen hoe het gaat. Hij biedt alle klanten (nog) een kopje koffie aan. “Zolang u zit, magneet mondkapje af hoor”, roept hij ons vriendelijk toe. Van de vier andere klanten doet de helft zijn kapje direct af. De andere helft en ik houden hem op. Een score van 60%. De overheid zou al blij zijn als ze dit percentage gaan halen bij het inenten.

Het is opvallend dat de bedrijfsleider zelf tijdens het serveren van de koffie zijn mondkapje niet op heeft. Gelukkig heeft hij het zelf ook door en met een grapje excuseert hij zich. Ook hij moet er nog aan wennen.

Als de bandenwissel van een van de klanten gereed is en hij de sleutels van zijn bolide overhandigd krijgt, merk ik dat veel mensen moeten wennen. Voordat hij opstaat doet hij zijn mondkapje af. Vervolgens loopt hij door de ‘winkel’ naar buiten… Nog niet helemaal begrepen. Maar het zal gaan wennen. Ik weet het zeker. Ik heb het met eigen ogen gezien in Luxemburg!