25 maart 2020

De zomer begint

Sinds het coronavirus door ons land reist, lijken de wolken de beste voorzorgsmaatregelen te treffen: ze blijven thuis. Daar kan menig Nederlander nog iets van leren. Maar het gevolg is dat sindsdien het weer doet alsof de zomer is begonnen. De zon schijnt volop. Vanuit mijn werkkamer kijk ik naar buiten en geniet op die manier van het mooie weer.

Voor mij is er elk jaar een moment dat ik overstap naar de zomer-modus: wanneer mijn winterbanden worden omgeruild voor zomerbanden. De afgelopen jaren heb ik meerdere malen een berichtje op mijn Facebook geplaatst dat de zomer op dat moment begon. En vandaag was het zover: ik had een afspraak bij de bandenwisselspecialist.

Vooraf leg ik een collega uit dat ik niet zo handig ben. “Doe je dat niet zelf?”, vraagt ze, en ik leg haar uit dat ik afgelopen weekend drie kwartier bezig ben geweest om mijn fietsband te vervangen. Om daarna mijn wiel in de auto te gooien en koers te zetten naar de rijwielhandelaar. Die legde er in drie minuten een nieuwe band om. Je moet dingen laten doen door mensen die er goed in zijn. En bandenleggen dus niet door mij. Dus op naar de bandenwisselspecialist.

Toch is dit jaar anders. Als ik aankom staat de deur al voor me open. Ik merk dat ik blij ben dat ik de deurgreep niet hoef aan te raken. Voor de balie zijn rood/witte linten op de vloer geplakt. Anderhalve meter afstand. En om niet te dicht bij de balie te komen, hebben ze deze ook nog afgezet met flessen ruitensproeier-vul-vloeistof. Even bedenk ik me dat ik hiermee mijn handen zou kunnen wassen, maar dat is vast niet de bedoeling. Dus ik blijf op een nette afstand en gooi mijn sleutels naar de receptioniste.

Normaal wacht iedereen aan de leestafel totdat de wisseltruc voorbij is, maar nu is het iedereen gelukt om zijn eigen tafel te bemachtigen. Als alle tafels bezet zijn, kiezen klanten ervoor om buiten te wachten. Fijn dat de zon schijnt! Toch is de temperatuur nog niet echt zomers…

Na drie kwartier hoor ik de receptioniste mijn kenteken roepen. Ik ben in ieder geval geen nummer. Ik vang de sleutels en stap weer in mijn auto. Het profiel van mijn banden was nog ruim voldoende, dus alle ingrediënten om met een goed gevoel de zomer in te stappen. Toch voelt het anders. Mijn zomerse activiteiten voor de komende maanden zijn allemaal geannuleerd. Geen fietstochten, geen concerten, geen theater, en geen etentjes. Ik hoef nergens meer heen. Het voordeel is dat dan ook het profiel op mijn zomerbanden goed blijft. Op naar de winter!